| Sözlük Hematoloji Uzmanlık Derneği
Hastalık Sözlüğü


[   Tümü   A  B  C  Ç  D  E  F  G  H  I  İ  J  K  L  M  N  O  Ö  P  Q  R  S  Ş  T  U  Ü  V  W  X  Y  Z  ]

SÖZCÜKANLAMI
İlaç direnci

Tedavi için verilen ilacın işe yaramaması veya işe yaramamaya başlaması.

İmmünfenotipleme

Kan, kemik iliği veya lenf nodu hücre örneğinde belirli bir hücre tipini belirlemek için yapılan işlem. Hasta için en iyi tedavinin belirlenmesinde bu işlem yardımcı olabilir. Bazı immünfenotipleme örnekleri: myeloid lösemi hücreleri lenfositik lösemi hücrelerinden, normal lenfositler lösemik lenfositlerden ve B lenfositler T lenfositlerden ayırt edilebilir. İmmünfenotipleme ile ayrıca hastadaki hücrelerin monoklonal (tek bir malign hücre kaynaklı) olup olmadığı belirlenebilir.

İmmünglobulin (gama globulin)

Vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olan, kandaki bir protein. B lenfositlerin (immünglobulin üreten bağışıklık hücreleri) tutulduğu bazı kan kanserlerine yakalanan hastalarda yeterince immünglobulin üretilemez. Tekrarlayan enfeksiyon riski taşıyan bu hastalarda enfeksiyonların önlenmesi veya tedavisi için immüngobulin (gama globulin) enjeksiyonu yapılabilir.

İndüksiyon tedavisi

Kan kanseri olan bir hastanın kemoterapi (veya radyoterapi) ile ilk tedavisi. İndüksiyon tedavisinin amacı, remisyon (hastalığın bulgu ve etkilerinin kaybolması) sağlayabilmek için mümkün olduğunca fazla sayıda kan kanseri hücresinin öldürülmesidir.