| Sözlük Hematoloji Uzmanlık Derneği
Hastalık Sözlüğü


[   Tümü   A  B  C  Ç  D  E  F  G  H  I  İ  J  K  L  M  N  O  Ö  P  Q  R  S  Ş  T  U  Ü  V  W  X  Y  Z  ]

SÖZCÜKANLAMI
Bağışıklık sistemi

Vücudu enfeksiyona karşı koruyan hücre ve proteinler.

Bağışıklık yanıtı

Enfeksiyona yol açan mikroorganizma, aşı veya allojenik kök hücre naklinde verilen başkasına ait hücreler gibi yabancı maddelere vücudun verdiği reaksiyon.

Başlangıç testi

Tedaviye başlanmadan önce veya takip sırasında bir ölçütün iyiye mi yoksa kötüye mi gittiğine karar vermek için yapılan tetkik.

BCR-ABL kanser geni

Dokuz numaralı kromozomun bir parçasının 22 numaralı kromozomun ucuna bağlanmasıyla oluşan mutant gen. BCR-ABL geni KML?ye yol açan proteinin üretilmesi için hücreye gerekli bilgileri verir.

Bekle ve gör

Hekimin şüphelenilen hastalığa karşı herhangi bir ilaç veya başka bir tür tedavi uygulamaksızın periyodik muayene ve laboratuar tetkikleriyle hastanın durumunu yakından takip ettiği yaklaşım. Hastalığın ilerlemediği veya çok yavaş ilerlediği, belirti bulunmayan hastalarda bekle ve gör yaklaşımı tercih edilebilir; ilaç kullanımı gerekene kadar hastaya ilaç tedavisi uygulanmamasını, böylece olası yan etkilerin önlenmesini sağlar. Bu yaklaşım, söz konusu özel durumlarda erken tedavinin yararlı olmadığının gösterildiği çalışmalara dayanmaktadır.

Belirti ve bulgu

Bulgu, hekimin muayene veya tetkik ile belirlediği değişikliktir. Belirti ise hastanın vücudunda gördüğü veya hissettiği değişikliktir.

Bence Jones proteini

Myelom hastalarının birçoğunun plazma veya idrarında bulunan ve myelom hücreleri tarafından üretilen bir protein. Bu protein aynı zamanda ?hafif zincir? olarak da adlandırılır; çünkü, ağır ve hafif zincirlerden oluşan immünglobulin molekülünün küçük bir bölümünü temsil etmektedir.

Benzen

Benzen hem doğal hem de yapay süreçlerle elde edilen ve yaygın olarak kullanılan bir kimyasal maddedir. Plastik, deterjan, böcek ilacı ve diğer kimyasal bileşiklerin üretiminde kullanılır. Çevre Koruma Ajansı (EPA) benzene uzun süre maruz kalmanın akut myeloid lösemi (AML)?ye yol açabileceğine karar vermiştir. İş Güvenliği ve Sağlık Dairesi (OHSA) ise günde 8 saat veya haftada 40 saatçalışma süresi içinde maruz kalınabilecek üst sınırı milyonda 1 kısım (1 ppm) olarak belirlemiştir.

Beta 2-mikroglobulin

Kan hücrelerinde bulunan ve plazmaya geçen bir protein. Beta 2-mikroglobulin düzeyinin ölçülmesi hastalığın derecesini belirmenin yollarından biridir. Yüksek düzeyde bulunması, tedavi uygulanmadığı takdirde hastalığın ilerleme eğilimi gösterebileceğine işaret eder.

Blast hücresi Kan oluşturan henüz olgunlaşmamış hücre.