| Sözlük Hematoloji Uzmanlık Derneği
Hastalık Sözlüğü


[   Tümü   A  B  C  Ç  D  E  F  G  H  I  İ  J  K  L  M  N  O  Ö  P  Q  R  S  Ş  T  U  Ü  V  W  X  Y  Z  ]

SÖZCÜKANLAMI
Kanser immünoterapisi

Kanser hücreleriyle mücadele etmek için bağışıklık hücrelerinin kullanılması. Lösemi, lenfoma ve myelom tedavisinde immünoterapilerin etkinliği araştırılmaktadır. Kanser aşısı immünoterapiye örnek olarak verilebilir. Bu tür aşılar kanseri önlemez, ancak bağışıklık hücrelerini ?eğiterek? kan kanseri hücrelerini tanımalarını ve bu hücrelere saldırmalarını sağlayabilir.

Kansere bağlı halsizlik (kanser tedavisine bağlı halsizlik)

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve dinlenme veya iyi bir gece uykusu ile düzelmeyen olağandışı halsizlik.

Kateter

İntravenöz (IV) kemoterapi gören hastalar uzun süreli IV kateterden yarar görebilir. Bu kateterler ?tünelli kateterler?, ?santral yol?, kateterleri olarak adlandırılır. Uzun süre takılı kalabilen bu kateterler, hem hastanede hem de evde kullanıma uygundur. Kateterler, IV sıvı, kan ürünleri ve antibiyotik gibi diğer ilaçların verilmesi, ve tetkik için kan örneği alınması amacıyla da kullanılabilir. Kateterler genellikle göğüs duvarına yerleştirilir. Yerleştirme işlemi lokal anestezi altında yapılır. Kateterin yerleştirildiği yerdeki cilt iyileşene kadar bir veya iki dikiş bulunabilir. Enfeksiyonun önlenmesi için küçük, temiz sargılar sık sık değiştirilir. Kısa süreli kateterler ilaç vermek için kullanılan geçici damar yollarıdır. Bunlar da tünelli kateterler gibi kullanılır; ancak, hasta taburcu olurken çıkarılır. Kısa süreli kateterler hasta odasında takılabilir. Kateterin takılacağı yere lokal anestezi uygulanır. Boyun veya köprücük kemiğine yakın olan kateterin takılma yeri sargı ile kapatılır.

Kemik iliği

Kemiklerin iç kısmındaki süngerimsi merkez.

Kemik iliği aspirasyonu

Kemik iliğindeki hücreleri incelemek için yapılan bir tetkiktir. Kemik iliği aspirasyonu genellikle kemik iliği biyopsisi ile aynı zamanda yapılır. Bu tetkikler muayenehanede yapılabilir. İşlemde, özel bir iğne ile az miktarda kemik iliği alınır. İşlemden önce örneğin alınacağı kalça kemiğine anestezi uygulanır. Hücreler mikroskopla incelenerek normal olup olmadıklarına, normal değillerse anormalliğin ne olduğuna bakılır. Kemik iliğinde söz gelimi lösemi, lenfoma veya myelom hücreleri saptanabilir.

Kemik iliği biyopsisi

Kemik iliğindeki hücreleri incelemek için yapılan bir tetkiktir. Kemik iliği biyopsisi genellikle kemik iliği aspirasyonu ile birlikte yapılır. Bu tetkikler muayenehanede yapılabilir. İşlem, özel bir iğne ile az miktarda kemik iliği alınmasından ibarettir. İşlemden önce örneğin alınacağı kalça kemiğine anestezi uygulanır. Hücreler mikroskopla incelenerek normal olup olmadıklarına, normal değillerse anormalliğin ne olduğuna bakılır. Kemik iliğinde söz gelimi lösemi, lenfoma veya myelom hücreleri saptanabilir. Kemik iliği aspirasyonunun yanı sıra biyopsi yapılması önemlidir; çünkü, bazen kemik iliği aspirasyonu ile elde edilen örnek tanı koymak için yeterli olmayabilir.

Kemoterapi

Lösemi hücrelerini öldürmek için uygulanan ilaç tedavisi.

Klinik çalışma

Daha iyi bir tedavi geliştirmek amacıyla, gönüllü hastalarda yeni ilaç ve tedavilerin veya onaylanmış ilaç ve tedavilerin yeni kullanım alanlarının denendiği çalışma.

Konsolidasyon tedavisi

Akut lösemi tedavisinde indüksiyon tedavisinden sonra remisyondaki hastalara uygulanan ilaç tedavisi için kullanılan bir terim. Konsolidasyon tedavisinin amacı mümkün olduğunca fazla kanser hücresi öldürmektir.

Kök hücre

Kemik iliğinde bulunan ve alyuvar, akyuvar ve trombosit üreten hücre türü.

Kromozom

Hücrede genlerin yer aldığı bölüm. Genler hücrelere ne yapması gerektiği bilgisini veren yapılardır. Bir hücrede 22 çift kromozom ve iki cinsiyet kromozomu olmak üzere toplam 46 kromozom bulunur. Kadınlarda iki ?X? kromozomu, erkeklerde ise bir ?X? ve bir de ?Y? kromozomu bulunur.

Küçük lenfositik lenfoma (SLL)

Lenf nodlarında KLL(kronik lenfositer lösemi)?deki fiziksel değişikliklerin aynısının meydana geldiği hastalık. SLL ilk olarak lenf nodundaki bir lenfositte başlayarak birincil olarak lenf nodlarını tutar; ikincil olarak ise kemik iliği ve kan tutulumu meydana gelir. KLL ise kemik iliğindeki bir lenfositten başlar ve birincil olarak kemik iliği ve kan tutulumu; ikincil olarak ise lenf nodu tutulumu görülür.