Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Akademisyenlere ne kadar zam yapılacak? - 20-10-2014


 Akademisyenler ile hakim ve savcılara zam için düğmeye basıldı. Hazırlanan kanun tasarıları, Meclis'e sevk edildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in verdiği bilgiye göre; akademisyenlere yaklaşık olarak 726 lira ile 835 lira arasında zam yapılacak. Bunun maliyeti yaklaşık 1.1 milyar lira olacak.

 

Hakim ve savcıların mali haklarının ise yüzde 15 ile yüzde 31 arasında değişen oranlarda olmak üzere net seyyanen bin 146 lira olarak artırılması öngörülüyor. Bunun da maliyeti 220 milyon lira olacak.

 

Akademisyenlere zam getiren 'Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', 3 maddeden oluşuyor.

 

Tasarıda, akademik personelin maaşlarına zam 'yükseköğretim tazminatı' adı altında düzenlenirken, bunun dışında 'akademik teşvik ödeneğine' de yer verildi. Akademik personelin maaşına zam anlamına gelen yükseköğretim tazminatına ilişkin düzenleme, kanunun yayımı tarihini izleyen ayın 15'inde yürürlüğe girecek.

 

Yeni düzenleme ile profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrosunda bulunanlara brüt aylık tutarının yüzde 100'ü; araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve okutman kadrosunda bulunanlara ise yüzde 115 oranında her ay yükseköğretim tazminatı ödenecek. A

 

kademik teşvik ödeneği ise, ilk olarak 2015 yılında yapılan faaliyetler esas alınarak 2016 yılında ödenecek.