Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Türkiye'de hastalar çok şanslı - 29-09-2014


 Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde kısa sürede yapılan başarılı organ nakilleri sayesinde hem Türkiye'dekiler hem de yurt dışından gelen hastalar şifa buluyor.

Merkezin müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çalışan ekip olarak güzel işler yaptıklarını belirterek, başarılı nakiller yapan bir merkez olduklarını söyledi.

Hastaların nakiller sayesinde kısa sürede sağlıklarına kavuştuğunu anlatan Aydınlı, şunları kaydetti:

"Türkiye'de çok faal çalışan, aktif bir merkeziz. Yurt dışından da hastalarımız geliyor. Türk cumhuriyetlerinden gelen hastalarımız var. Onlar da zaman zaman bizi arıyorlar, mutluluklarını ifade ediyorlar. Bunlar sadece Türkiye'de değil, dünyada birçok merkezi ziyaret etmiş insanlar. Buradan mutlu olarak ve sağlıklarına kavuşmuş olarak ülkelerine dönüyorlar. Ekibim, özverili çalışıyor."

Çalışmaları, Sağlık Bakanlığı'nda Ulusal Koordinasyon Sistemi'nin koordinesinde yürüttüklerine değinen Aydınlı, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi ve bakanlığın koordinasyon merkezi ile ortaklaşa çalışarak, insanları sağlığına kavuşturduklarını ifade etti.

Organ bekleyen insanların, yapılan bağışlar sayesinde sağlığına kavuştuğunu vurgulayan Aydınlı, Türkiye'de sağlık alanında büyük başarı yakalandığını belirtti.

Organ bağışı ve naklinin, ciddi ve önemsenecek bir iş olduğunu ifade eden Aydınlı, "Türkiye'nin yanı sıra komşu ülkelerden de hastalarımız geliyor. Hatta yurt dışından gelen hastalar, 'Gerçekten hastalarınız çok şanslı. Birçok dünya ülkesinde bile sağlık hizmetleri bu kadar gelişmemiş. Devletin imkanları çok fazla. Bunlar bir avantaj. Biz bu imkanlara sahip değiliz' diyorlar. Gerçekten de öyle. Yurt dışından gelen hastalar, yapılan ameliyatlardan çok memnunlar" dedi.

İnsanların yeni bir hayata kavuşmasına aracı olduklarını anlatan Aydınlı, şunları kaydetti:

"Bağış yapan insanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Onlar gerçekten eli öpülesi, Türkiye'ye örnek olacak insanlar. Onlar bağış yapmasa, biz de bu nakilleri yapamayız. Bu kadar insan hayata yeniden dönemez. En önemli iş, bağış. Onu bağış haline dönüştüren koordinasyon ekibimizin yaptığı işler de çok önemli. Bizim koordinasyon sistemimizin, cerrahi ekibimizin yaptığı iş çok ciddi ama zor işleri kolay hale getirip, hızlıca yapıyorlar. Güzel bir duygu."

Böbrek hastalarının nakil yapılması gerektiğini bildiğini ancak karaciğer hastalarının çoğunlukla bilmediğini dile getiren Aydınlı, bazen yıllardır bekleyen hastaların olduğunu sözlerine ekledi.

kaynak: www.sağlık aktüel