Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Yabancı cerrahlar, organ naklinde Türkiye'de eğitim almak istiyor - 08-08-2014


AA muhabirinin, Sağlık Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Bakanlık dünyanın en önemli transplantasyon derneklerinden Amerikan Transplant Cerrahları Cemiyeti-(ASTS), Amerikan Transplant Cemiyeti (AST) ve Transplantasyon Cemiyeti (TTS) tarafından California'da düzenlenen "Dünya Transplant Kongresi 2014"te Türkiye'yi temsil etti.

Sağlık Bakanlığı, yaklaşık 10 bin katılımcının bulunduğu kongreye, ulusal nakil istatistiklerinden derlenen 5 farklı posterle katıldı. Bakanlık heyeti tarafından sunulan posterlerden 3 tanesi, Kongre Hakem Heyeti'nin oylarıyla, "Ayrıcalıklı Poster (Poster of Distinction)" şeklinde sınıflandırıldı. Kabul gören tüm sunumlar ile birlikte Sağlık Bakanlığına sunumlar hem ASTS ve AST'nin ortak dergisi "American Journal of Transplantation"da hem de TTS'nin yayını "Transplantation" dergisinde on-line olarak yayınlandı.

-"İşbirliği için temas kuruldu"

Dünyanın birçok ülkesinden, organ nakli ile ilgili bilim adamları, hekimler, nakil cerrahları, hemşireler, eczacılar, ilaç sektörü temsilcileri ve ilgili kuruluş temsilcilerinin katıldığı kongrede, Sağlık Bakanlığı heyeti diğer ülke temsilcileri ve üniversiteler ile işbirliği amaçlı temaslar sağladı.

ABD, Almanya, Belçika, Macaristan, Kore, Pakistan ve daha birçok farklı ülke temsilcisine, Türkiye'nin organ nakli aktiviteleri, ulusal koordinasyon sistemi, veri sistemi, mevzuat alt yapısı ve nakil sayıları hakkında bilgi verildi.

Teksas Transplantasyon Cemiyeti Başkanı Teresa Shafer'ın talebi üzerine, Sağlık Bakanlığı heyeti ile toplantı gerçekleştirildi. Bakanlık, ilerleyen günlerde Türkiye'deki organ nakli aktivitelerini sunmak ve incelemelerde bulunmak üzere Teksas'a davet edildi. Cleveland Üniversitesi Nakil Merkezi ile de temas kuran Bakanlık, faaliyetler hakkında bilgi aldı.

Bunun yanı sıra, Pakistan, Sudan gibi ülkelerden katılan nakil cerrahları, Sağlık Bakanlığı heyeti ile temasa geçerek, canlı donörden organ nakli konusunda Türkiye'de eğitim almak istediklerini bildirdi.

kaynak: medimagazin.com