Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Gereksiz yere anjiyo ve sezaryen yapan doktora ceza yağacak - 28-01-2014


Cuma, 24 Ocak 2014

Her hekim için istatistik çıkarılacağını belirten Müezzinoğlu, yıl sonu değerlendirmesine göre gereksiz sezaryen, anjiyo ve antibiyotik kullanımıyla ilgili hekimlere ceza verilebileceğini söyledi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, her hekim için 2014 içinde ne kadar sezaryen ve anjiyo yaptıkları ile reçetelere ne kadar antibiyotik yazdıklarının istatistiğinin çıkarılacağını da belirterek, 2014 sonunda bilimsel veriler ışığında gereksiz sezeryan, anjiyo veantibiyotik kullanımı ile ilgili hekimlere ceza verilmesine gerek olup olmadığına karar verileceğini kaydetti.


Müezzinoğlu, 2013 değerlendirme toplantısında sağlık muhabirleriyle bir araya geldi. Aile hekimlerinden, daha çok birinci basamakta ve koruyucu sağlık hizmetlerinde hizmet sunmalarını hedeflediklerini belirten Müezzinoğlu, yeni sisteme göre, aile sağlığı merkezlerinin bundan böyle cumartesi, pazarları da açık olacağını söyledi. Müezzinoğlu’nun anlattığı yeni sisteme göre her aile sağlığı merkezi bir hastaneye entegre edilecek ve o hastane ile birlikte çalışacak. Kalp krizi, trafik kazası, beyin kanaması gibi gerçekten “acil” vakaların dışında kalan vakalara aile hekimleri bakacak. Aile hekimlerinin müdahalede yetersiz kaldığı vakalar, hastanelere başvuracak.

Bilimsel verilerle kıyaslanacak
Aile hekimlerine yazdıkları reçetelerle ilgili aylık bilgilendirmeler yaptıklarını söyleyen Müezzinoğlu, bu bilgilendirmelerin, antibiyotik kullanımı, sezaryen ve anjiyolar çerçevesinde yapıldığını kaydetti. Müezzinoğlu, şöyle devam etti:


“Örneğin hekim arkadaşımız ayda 100 doğum yaptırdıysa, bu doğumların ne kadarı primer yani ilk doğum, ilk doğumlarının ne kadarı normal doğum, ne kadarı sezaryen, ne kadarı ikinci doğum, bunların ne kadarı sezaryen gibi bütün bunlarla ilgili bilimsel verileri, 2014 sonunda hekim arkadaşımızla paylaşacağız. Kendi verileri ile bilimsel verilerin bir toblosunu kendisine sunacağız. Aynı şekilde hastane ile ilgili tabloyu da sunacağız. İlaç kullanımında reçete bazında da aynısını yapacağız. Mesela yazdığı 100 reçetinin kaçında antibiyotik var. 100 reçetinin yüzde 85’inde antibiyotik kullanımı varsa, bu hekim arkadaşımız ile bilimsel veri ve kendi uygulamalarının kıyaslamasını paylaşacağız. 2014 sonunda şayet belirli müeyyideler almamız gerekirse, 2014 yılında bunları planlayacağız. Ama 2014’te bu anlamda herhangi bir hastanemize ya da hekimimize, ‘Neden bu kadar çok şunu yaptın’ diye bir sorgulama yapmayacağız. Bilgilendirmeyi paylaşacağız; ama sorgulama ve müeyyideye 2014 sonu itibarıyla ihtiyaç duyarsak geçmeyi düşünüyoruz. Amacımız gereksiz sezaryeni, gereksiz anjiyoyu, gereksiz ilaç kullanımını, bilinçli ve endikasyonlu noktaya taşıyabilmek.”


Müezzinoğlu, yıl sonunda çıkan tabloya göre hekim ve hastanelere müeyyide uygulayıp uygulamayacaklarına karar vereceklerini belirtertti ve olumlu çıkan tablolarda da hekim ve hastanelerin ödüllendirileceğini söyledi.