Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Akdeniz Anemisinde Beslenme - 29-12-2013


Kaynak:milliyet.com.tr 

Akdeniz anemisi kanın yeterince hemoglobin üretmediği birdurumdur. En çok İtalyan, Yunan, Afrikalı, Asyalı ve Orta Doğulu kökenleri olankişilerde görülür. Erken ölüme sebep olsa da gelişmiş tedaviler yaşambeklentisini uzatmaktadır. Farklı çeşitlerine ve şiddetine göre tedavisideğişmektedir ancak diyet hastalığın komplikasyonlarını azaltmak için oldukçafaydalı olabilir.

Akdeniz anemisi demirin aşırı seviyelerde olmasına sebep olabilir.Tedavi için sık sık kan nakli yapılan kişilerin demir içeriği yüksek gıdalartüketmemesi ve yemeklerle beraber çay içmesi önerilir. Çünkü çayda demiremilimini engelleyen bir madde vardır. Düzenli kan nakli yapılan kişilerde iseaşırı demir yüklemesi riski çok daha yüksektir ve aynı önlemi almaları dahazaruridir. Ayrıca demir mutfak malzemelerinden de kaçınılmalıdır. İstiridye,karaciğer, dana eti, domuz eti, fasulye, yer fıstığı ezmesi, tofu, mısırgevrekleri, erik, karpuz, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, hurma, kuru üzüm,bezelye demir açısından zengindir.

Hastalığın kendisi ve bazı tedavilerin yan etkileri kemik kaybınıhızlandırabilir. Yeterince kalsiyum ve D vitamini almak bununla savaşmak içingereklidir. Süt ürünleri iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Ancak yeşil yapraklısebzeler gibi kalsiyum içeriği zengin olan bazı gıdaların demir içeriği deyüksektir. Bunların tüketimine dikkat edilmelidir.

Düşük magnezyum seviyesi Akdeniz anemisine sebep olan bazıanormalliklere destek olabilir. Magnezyum takviyesi bu anormallikleriniyileştirilmesinde etkili görülmüştür. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalardada magnezyum içeriği yüksek diyetlerle beslenen farelerin anemisi iyileşirkeniçeriği düşük diyetle beslenen farelerin hastalıkları kötüleşmiştir.

Teşhis edilmemiş çölyak hastalığı çeşitli vakalarda Akdenizanemi hastalarında büyüme geriliğine yol açabilir. Gluten hassasiyetiyle ortayaçıkan çölyak hastalığı anemi hastalarında kontrol edilmelidir. Gluten diyettençıkarıldığında büyüme ve gelişme ile ilgili sorunlar ortadan kalkabilmektedir.Dolayısıyla Akdeniz anemisi hastaları glutensiz bir beslenmeyi göz önündebulundurmalıdır.