Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Biyometrik kimlik dönemi sorunsuz başladı - 02-12-2013


'Biyometrik Kimlik Doğrulama' sistemi olarak adlandırılan 'avuç içi okutma sistemi' dün özel hastanelerde uygulanmaya başladı. Birçok hastane avuç içinin yanında parmak izini okutturmayı tercih ederken, hastane çalışanları ilk gün sistemin sorunsuz yürüdüğünü aktardı. Vatandaş ise uygulamadan memnun.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun usulsüzlüklerin önüne geçmek ve vatandaşların özel hastanelerde daha hızlı sağlık hizmeti alabilmesi için başlattığı 'Biyometrik kimlik doğrulama' dün özel hastanelerde uygulanmaya başladı. İlk gün sistemin başarıyla yürütüldüğünü belirten özel hastane çalışanları vatandaşların uygulamadan memnun kaldıklarını aktardı. Avuç içi sisteminin yanında parmak iziyle de kayıt alan hastaneler olurken, hastane çalışanları işlemlerin hızlandığını dile getirdi.

KİMLİK BİLE GÖSTERMİYORLAR

Parmak izini tercih eden Özel Medicana Hastanesi İdari Amiri Nurcan Avşaroğlu sistemin ilk gün sorunsuz uygulanmaya başlandığını aktardı. On gündür hastalardan parmak izi kaydı almaya başladıklarını belirten Avşaroğlu 'Avuç içi ya da parmak izi okutturmanın farkı yok. Önemli olan sisteme kaydedilmesi. Biz parmak iziyle kayıt almayı tercih ettik. İlk gün herhangi bir aksaklık yaşamadık. Hastalar parmak izini okutuyorlar ve ondan sonra kimliklerini bile göstermeden işlemlerini hızlıca halledebiliyorlar. Parmak izini okutan hastanın tüm bilgileri çıkıyor. Bilgiler SGK'ya otomatik olarak iletiliyor ve oradan gelen numaralarla işlemler hallediliyor. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar da sadece parmak izini okutarak işlemleri halledilebiliyorlar' diye konuştu.

Bir haftadır kayıt alıyorduk

Yine parmak izini tercih eden hastanelerden, Özel Ataköy Hastanesi çalışanı Murat Arslan, vatandaşların parmak izi kayıtlarını bir haftadır almaya başladıklarını ve sisteme kaydettiklerini aktardı. Arslan, 'Gelen vatandaşların sağ ve sol işaret parmağını üçer kere okutuyoruz bu şekilde siteme kayıt ediyoruz. Hasta sonraki gelişinde sadece parmak izini okutuyor ve sistem kaydı SGK'ya iletiyor. SGK'dan gelen otomatik onay kodu ile hastanın işlemleri yapılıyor. Her defasında farklı bir numara geliyor' diye konuştu. Yeni sistemle birlikte hastaların kimlik bile göstermeden işlemlerinin tamamlandığını aktaran Arslan, aynı zamanda hastanelerle SGK arasında da bağlantı sağlandığını belirtti. Bazı özel hastanelerin hastanın haberi olmadan hasta adına muayene kaydı açabildiklerini ve bu sayede devletten fazladan para aldıklarını anlatan Murat Arslan, yeni sistemle bunun önüne geçildiğini söyledi.