Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Tıbbi hatalardan ders çıkarmalı - 23-06-2012


Kaynak: Zaman

Bulun, "Hasta ve yakınları  sağlık  personelinin  zaman   zaman  hata yapabileceği bilinciyle  hareket  etmeli ve kendi üzerine düşen önlemleri almalı.  Sağlık  çalışanları ise hataları iyi etüt etmeli ve ders çıkarmalı." dedi.

Tıbbi hataların, sürekli 'doktor hatası' gibi gündeme  getirilmesine karşı çıkan Dr. Bulun, "Mevcut durumda  sağlıkla  alakalı 100 civarında meslek grubu var. Bu nedenle direkt hekimleri suçlamak ve onları hedefe koymak doğru değil." ifadesini kullandı. 

Türkiye'de sık karşılaşılan tıbbi hatalar arasında; ilaç hataları, yanlış taraf cerrahisi, kan nakli hataları, vücutta yabancı cisim bırakılması, enfeksiyon ve anestezi ile ilişkili ölümler bulunuyor. Yapılan çalışmalarda hastaneye yatan her 100 hastanın 3-6'sı istenmeyen bir hataya maruz kalabiliyor. Bunun da yaklaşık yüzde 10'u ölümle sonuçlanıyor. Türkiye'de ortalama her yıl hastanelere 10 milyon yatış gerçekleşiyor. Hataların yüzde 90'ının sistem kaynaklı olması dikkat çekiyor. Bu hatalar içinde personelin uykusuz ve yorgun olması, hekimlerin gün içinde çok fazla sayıda hastaya bakması, hasta kimlik bilgilerinin tanımlama ve doğrulanmasında yaşanan hatalar, sağlık çalışanları arasında iletişimin eksikliği, hastane ortamlarında yaşanan temizlik sorunları ve bunun enfeksiyona sebep olması, ilaç güvenliğinin sağlanamaması gibi nedenler ilk sırada yer alıyor. 

'Hastaneden Canlı Çıkmak' kitabıyla tıbbi hatalardan korunmada gerekli önlemleri de gündeme getiren Dr. Mustafa Bulun, sağlık çalışanlarının, dava endişesiyle çekingen davrandığını anlatıyor. Dr. Bulun, "Cezalandırma yerine ders alınmasına yönelik yasal altyapılar oluşturulmalı." şeklinde konuşuyor.


Hasta olarak ne yapabilirim? 


1- Hastalıklarınız ve ilaçlarınızla ilgili tüm kayıtları tutun ve her hastane ziyaretinizde yanınızda bulundurun. 

2- Tıbbi tahlil istemeyen doktoru tahlil istemeye zorlamayın. Bazı tahliller, sizin için tehlikeli olabilir. 

3- Doktorunuzun yazdığı reçete ne kadar okunabiliyorsa hatalı ilaç kullanma şansınız o kadar düşüktür. 

4- Ülkemizde ilaçların yarıdan fazlası gereksiz kullanılmaktadır. İlaç kullanmak konusunda istekli olmayın. 

5- Ameliyata giriyorsanız, ameliyatla ilgili bilgilendirildiğinizden ve bilgilerinizin tam olduğundan emin olun. 

6- Uygulanan her türlü işlem sırasında, adınız ve soyadınız dışında en az iki kimlik bilgisi daha kullanarak, başka bir hasta yerine sizin üzerinizde işlem yapılması hatasına karşı korunun. 

7- Hastanede enfeksiyonlara karşı en önemli korunma yöntemi el yıkamadır. Bunu ihmal etmeyin.