Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Türk Eczacılar Birliği - 07-04-2012


Kaynak :CNN Turk

Türk Eczacılar Birliği, Sağlık Bakanlığı kontrolünde yürütülen ve Türkiye'de bütün eczanelerde uygulanan "İlaç Takip Sistemi" sayesinde, eczanelerde sahte ilaç ya da benzeri bir ürün bulunmasının imkansız olduğu bildirildi.

Eczacılar Birliği'inden yapılan açıklamada, bazı kanser ilaçlarının ülkemizde üretilerek satıldığı ve yurt dışına da gönderildiği haberlerinin basında yer aldığı, merdiven altı üretim diye adlandırılan ve kim tarafından üretildiği belli olmayan ürünlerin halk sağlığını ciddi olarak tehdit ettiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:
 
"Halkımızın zor durumundan yararlanmak isteyen, insan sağlığını kendilerine rant malzemesi yapmaya çalışan kişilerce merdivenaltı üretim diye tabir ettiğimiz, kim tarafından, nerede, hangi koşullarda üretildiği belli olmayan özellikle kanser ilaçlarının piyasaya sürüldüğü haberleri yine basının gündeminde. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; Sağlık Bakanlığı kontrolünde yürütülen ve Türkiye'deki bütün eczanelerde uygulanan 'İlaç Takip Sistemi' sayesinde, eczanelerde sahte ilaç ya da benzeri bir ürün bulunması kesinlikle imkansızdır. Çünkü sistem sayesinde, bir ilacın üretim aşamasından hastaya ulaşıncaya kadarki her aşaması; hangi eczanede kaç adet bulunduğu; hangi hastaya ne kadar verildiği gibi ilaçla ilgili tüm bilgiler sisteme kaydedilerek veri tabanında saklanır. Vatandaşlarımızın paniğe kapılarak, tüm ilaçlara sahteymiş gibi yaklaşmasına gerek yoktur. Çünkü, İlaç Takip Sistemi ile takip edilen ve eczaneden alınan hiçbir ilaç sahte değildir."
 
İnternet ürünlerine dikkat

Açıklamada, değerinden çok daha ucuz fiyata, internetten veya "Amerikan Pazarı" olarak bilinen yerlerden alınan ilaçların sahte olma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkat çekilerek, patlamaya hazır bomba olarak sağlığı tehdit eden bu tür ürünlere vatandaşların itibar etmemeleri istendi.