Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Yanlış beyan veren kan bağışçısına 1-3 yıl hapis cezası - 11-02-2012


Kaynak :Habertürk

Habertürk' ün gündeme getirdiği HIV skandalıyla ilgili olarak açıklama yapan Türk Kızılayı yetkilileri suçu kanı veren donöre yüklerken, kan vermeden önce doğru beyanda bulunmayan bağışçının 1 ila 3 yıl hapis cezasıyla yargılanabileceği belirtildi. Kızılay'ın "kan bağışçısı bilgilendirme formu"nda, "Kan ve Kan Ürünleri Kanunu kapsamında yanlış bilgi verilmesi suçtur. Kan yoluyla ilgili bir hastalığı veya böyle bir hastalık taşıma riski olduğunu bilip, bu durumu saklayarak kan verenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 gün adli para cezası verilir" bilgisi yer alıyor. Ayrıca "Kan verme konusunda kuşkularınız varsa istediğiniz zaman, kimseye açıklama yapmadan kan bağışı merkezini terk edebilirsiniz" deniyor.

'BAKANLIK KONUŞSUN'

Geçirdiği böbrek nakli sonrası kendisine HIV'li kanın verildiği belirlenen ve yaşamını yitiren Ahmet Emin Bilgin'in (52) ailesinin avukatı Sema Kılıç, "Kızılay'ın sadece donörün beyanıyla yetinmesi doğru mu? Ortada direkt insan sağlığı var. Bu noktada Sağlık Bakanlığı'nın bir açıklama yapması gerekiyor. Bu kan başka hastalarda da kullanıldı mı konusu hâlâ bilinmiyor. Ayrıca bu virüs, ilk 13 gün içinde tespit edilemiyorsa, kanı bekletip 15. gün test etme şansı yok mu?" diye sordu.

'BAĞIŞÇININ ANKETİ YOK' 
Yine aynı HIV'li kan nedeniyle yaşamını yitiren 58 yaşındaki BağKur emeklisinin avukatı Selçuk Bayram ise, "Kızılay çok üstünkörü bir açıklama yaptı. Olayın özüne inilmedi. Halen kanı veren kişinin anket sorularına verdiği cevap savcılık dosyasında yok. Savcılık dosyasına bu vatandaşın beyanı sunulmadı. Hakikaten yalan beyanda mı bulundu, bir şeyleri mi gizledi bilemiyoruz. Bununla ilgili de ortada bir bilgi yok. Sadece donörün negatif çıkan test sonucu savcılığa sunuldu" açıklamasını yaptı.