Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

İlaçta Katılım Payına Reçete Başına 3 TL Değişikliği - 21-12-2011



Reçetelerde ilaç başına 3 TL "katılım payı" getirecek yasa tasarısı Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda değiştirildi. Değiştirilen tasarıya göre üç kalem ilaca kadar reçete başına 3 TL, ilave her kalem ilaç için de 1 TL alınacak. Aile hekimlerince yazılan reçeteler de bu sisteme dahil olacak. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca Emekli Sandığı Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelerine başlandı. Toplantının başında alt komisyonda tasarı üzerinde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verildi. Buna göre bakanlık tasarısındaki "her ilaç için 3 TL katkı payı alınması" önerisi değiştirildi. Alt komisyonun tasarısına göre aile hekimlerince yazılan reçeteler dahil olmak üzere reçetede yer alan üç kalem ilaca toplam 3 TL, ilave her bir kalem ilaç için de 1 TL katılım payı alınacak. Belirlenen fiyatlar da yeniden değerleme oranına göre her yıl arttırılabilecek. Bakanlık tasarısındaki ikinci önemli değişiklik ise Van depreminde hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar için aylık ödenmesine Kütahya Simav'da yaşanan depremin de eklenmesi oldu. 

-SAĞLIK SİSTEMİNE FIKRALI ELEŞTİRİ- 

Tasarıyla ilgili söz alan Aytun Çıray getirilen düzenlemenin 2007 yılında IMF'ye verilen niyet mektubu noktasında taahüdün yerine getirilmesi olduğunu savundu. Çıray sağlık sistemini şu fıkrayla eleştirdi: 

"Elini cam kesen bir vatandaş aile hekimine gitmiş. Önüne, "Hastalık-Yaralanma' diye iki kapı çıkmış. "Yaralanma' kapısından girince bu kez "Kanamalı-kanamasız' yazan iki kapı çıkmış. "Kanamalı' yazan kapıdan girince, "Hayati önemde olan-olmayan' diye iki ayrı kapı çıkmış. "Hayati önemde olmayan' yazılı kapıdan çıkınca kendini sokakta bulmuş. Evine gidince eşi, "Ne oldu baktılar mı' diye sormuş. Vatandaş, "Bakmadılar ama organizasyon muhteşem' demiş." 

Çıray'ın anlattığı bu fıkraya Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Müthiş fıkra" diyerek tepki gösterdi. 

-"ECZACILAR STOKÇULUĞU BIRAKSIN"- 

AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, "Sağlıkta dönen dolapları sonlandırdık" diyerek başladığı konuşmada sağlık alanında yaşanan dönüşümün AKP'nin yüzde 50'ye ulaşan oylarında büyük katkısının olduğunu söyledi. Aydemir, getirilen ilaç sistemini eleştiren eczacılara "stokçuluğu bırakın, zamanın şartlarına uyun" çağrısı yaptı. 

-"TÜBERKÜLOZ'UN BİTMESİNDE DİĞER HÜKÜMETLERİN HİÇ Mİ PAYI YOK"- 


Milletvekillerinin eleştirilerinden sonra söz alan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eleştiri yapıp giden komisyon üyesi olmayan milletvekillerini "veriyor veriştiriyor, sonra dinlemeden gidiyorlar. Bunu haksızlık olarak görüyorum. Dinleyip gitsinler" temennisinde bulundu. Milletvekillerinin koruyucu sağlık hizmetleriyle ilgili eleştirilerini yanıtlayan Bakan Akdağ, "koruyucu sağlık hizmetlerini zirvesine çıkaran hükümet" olduklarını söyledi. Sıtma, tüberküloz, kızamık hastalıklarındaki gerilemeleri anlatan Bakan Akdağ, "Bunu Ak Parti hükümetleri yaptı" dedi. 

Bakan Akdağ'ın bu sözlerine CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Tüberküloz'un aşağı çekilmesinde sizden önceki hükümetlerin hiç mi payı olmadı" diye sordu. Bakan Akdağ, "Elbette diğer hükümetlerin de payı var. Ben son 9 yıllık ilerlemeden bahsediyorum. Son 9 yılda altın harflerle tarihe yazılacak bir başarı sağlandı. Bu gerçekliği kabul edelim" dedi. 

Bakan Akdağ, özel hastanelerin kara para aklama merkezi haline getirildiği eleştirilerine, "Böyle bir bilgi belge varsa verilsin, gereğini yerine getirelim. Biz de böyle bir belge yok" yanıtı verdi. Bakan Akdağ özel hastanelerin hükümetleri döneminde fark ödemeleriyle halkın hastaneleri haline getirildiğini söyledi. 

-"KİŞİ BAŞINA 550 DOLAR SAĞLIK HARCAMASI YAPILIYOR"- 

Sağlık harcamalarındaki artışın nüfus artışı, milli gelir artışı, istihdama katılan birey sayısı gibi nedenlerle doğal karşılanması gerektiğine dikkat çeken Bakan Akdağ, "Sağlık harcamaları acaba kontrolsüz mü artıyor mesele budur" dedi. Sağlığa Türkiye'nin kişi başına 550 dolar, ABD'nin 7 bin 250 dolar harcama yaptığını anlatan Bakan Akdağ, "Türkiye'de sağlığa hala istediğimiz gibi para ayıramıyoruz. Harcamaların artması tabiidir. Hükümetlerin bu harcamaları kontrol altında tutmaya çalışması da tabidir" dedi. 

-"AMAÇ LÜZUMSUZ İLAÇ KULLANIMINI AZALTMAK"- 

Bakan Akdağ getirilen tasarının içeriğiyle ilgili de bilgi verdikten sonra ilaçta katkı payı ile amaçlarının lüzumsuz ilaç kullanımını önlemek" olarak açıkladı. Sosyal haklar açısından dünyanın en ileri ülkelerinde toplamda yüzde 40'a kadar varan katkı payları olduğunu anlatan Bakan Akdağ, "Türkiye'de bu rakamlara ulaşılsın istemiyorum ama gereksiz ilaç kullanımını önleyeceğiz diyorsak bu düzenleme de bir enstrümandır" dedi. 

Sağlık harcamalarının kontrollü bir biçimde arttığını anlatan Bakan Akdağ, "Devletimizin gücü, bütçe bunları karşılamaya yetmektedir. Bundan sonra da yetmesi için de bu tedbirleri alıyoruz. Vatandaşımız sağlık hizmetlerine ve ilaca rahatça ulaşmasını sağlamak istiyoruz" dedi. 

-YEŞİL KARTLILAR KATKI PAYINI GERİ ALABİLİR- 

Bakan Akdağ, ilaçta katkı payının yeşil kartlıları zor durumda bırakacağı eleştirilerine ise, "Yeşil kartlı vatandaşlarımızın ödedikleri katkı paylarını Sosyal Yardımlaşma Vakfından teknik olarak geri almaları mümkün" yanıtı verdi. Bakan Akdağ'ın bu sözleri üzerine muhalefet partisi milletvekilleri bu mümkünse yeşil kartlıların muaf tutulmasını istedi. 

Bakan Akdağ'ın konuşmasının ardından alt komisyondan gelen değiştirilen tasarı üzerinden maddelere geçilmesine karar verildi. - Ankara