Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Apple'dan doktorlara müjde: ResearchKit - 11-03-2015


 Dünya standartlarında araştırma enstitüleri, ResearchKit’i kullanarak astım, meme kanseri, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve Parkinson üzerine şimdiden uygulamalar geliştirdi.*

Kullanıcılar çalışmalarda yer almak isteyip istemediklerine ve verilerinin nasıl paylaşılacağına kendileri karar verecek.
 
 

“iOS uygulamaları, şimdiden milyonlarca müşterinin sağlık durumlarını takip etmelerine ve geliştirmelerine yardımcı oluyor. Dünyanın her yerinde yüz milyonlarca iPhone kullanılıyorken, Apple’ın insanları tıbbi araştırmalarda yer almaları ve katkıda bulunmaları konusunda güçlendirerek daha da büyük bir etki yaratma olanağı olduğunu gördük,” diyen Apple’ın Kıdemli Operasyonlar Başkan Yardımcısı Jeff Williams sözlerine şöyle devam etti: “ResearchKit, bilim camiasına küresel nüfusla iletişim, çeşitli, ve hiçbir zaman olmadığı kadar çok veri toplama olanağı sağlıyor.’’

ResearchKit, iPhone’u tıbbi araştırmalar için güçlü bir araca dönüştürüyor. Kullanıcıdan izin alındığı takdirde uygulamalar Sağlık uygulamasından kilo, tansiyon, glikoz seviyeleri ve astım solunum cihazı kullanımı gibi üçüncü taraf aygıtlar ve uygulamalar tarafından ölçülen verilere ulaşabiliyor. HealthKit, Apple’ın geliştiricilere sağlık ve Fitness uygulamalarının birbiriyle iletişim kurabilme fırsatını vermek için iOS 8 ile birlikte sunduğu bir yazılım çerçevesidir. ResearchKit, hastanın yürüyüş şekli, motor zayıflığı, fitness, konuşma ve hafıza konusunda bilgi almak için kullanıcıdan iPhone’daki ivmeölçer, mikrofon, jiroskop ve GPS sensörlerine erişim izni isteyebilir.

ResearchKit, yalnızca kuruma bir araç mesafesindeki insanlara değil, toplumun geniş bir kesitine ulaşan büyük ölçekli araştırmalar için katılımcı sağlamayı da kolaylaştırır. Çalışma katılımcıları uygulamadan görevleri kolayca tamamlayabilir veya anketleri gönderebilirler. Böylece araştırmacılar evrak işlerine daha az, verilerin analizine daha çok zaman ayırabilir. Ayrıca ResearchKit araştırmacıların etkileşimli bir bilgilendirilmiş onay süreci sunmalarını sağlar. Kullanıcılar, hangi araştırmaya katılacaklarını ve hangi araştırmada hangi verileri paylaşmak istediklerini seçer.

“Katılımcı sağlamayı genişletecek ve iPhone’un kolay kullanımı sayesinde daha kısa zamanda daha çok veri toplamamızı sağlayacak Apple’ın bu yeni ResearchKit araçlarını kullanmak bizi çok heyecanlandırıyor. Sağlayacağı veriler bizi daha kişiselleşmiş tedavi geliştirmeye bir adım daha yaklaştırıyor,” diyen UCLA Jonsson Karşılaştırmalı Kanser Merkezi Toplum Sağlığı ve Kanser Önleme ve Kontrol Araştırmaları Fielding Okulu’ndan Prof. Dr. Patricia Ganz sözlerini şöyle sürdürüyor: “Daha yüksek sayıda hastanın sağladığı sağlık verileri, kanser tedavilerinin uzun vadeli geç etkileri konusunda yeni bilgiler almamıza yardımcı olacak ve meme kanserli hasta deneyimini daha iyi anlamamızı sağlayacak.”

“Hastalıkları nasıl daha iyi teşhis edebileceğimizden ve engelleyebileceğimizi araştırmaktan bahsediyorsak, istatistikten daha önemlisi yoktur. Apple’ın yeni ResearchKit çerçevesini kullanarak, katılımı toplumun yerel kesiminin ötesine taşımamız ve astımın nasıl geliştiğini anlamamıza yardımcı olacak çok daha fazla veri toplayabilmemiz mümkün oluyor,” diyen Mount Sinai’de Icahn Tıp Fakültesi’nde Jean C. ve James W. Crystal Genom Bilim ve Çok Ölçekli Biyoloji Profesörü Dr. Eric Schadt sözlerini şöyle sürdürüyor: “iPhone’un gelişmiş sensörlerini kullanarak bir astım hastasının durumunu daha iyi modelleyebiliyor ve böylece daha kişiselleşmiş, daha kesin tedavi sunabiliyoruz.”

Mount Sinai Icahn Tıp Fakültesi ve LifeMap Çözümleri tarafından geliştirilen Astım Sağlık uygulaması, astım hastalarının eğitimi ve kişisel gözlemlemesini kolaylaştırmak, olumlu davranış değişikliklerini teşvik etmek ve mevcut astım rehberlerine uygun tedavi planlarını desteklemek için tasarlandı. Bu çalışma, araştırmacıların astım tedavisini kişiselleştirmede yeni yollar geliştirmesini sağlamak amacıyla kişideki semptom modellerini ve kötüye gitme durumlarındaki olası tetikleyicileri takip ediyor.

Dana-Farber Kanser Enstitüsü, Penn Tıp, Sage Bionerworks ve UCLA Jonsson Karşılaştırmalı Kanser Merkezi’nin geliştirdiği Share the Journey uygulaması, meme kanserini atlatan bazı hastaların neden diğerlerinden daha hızlı iyileştiğini, neden semptomlarının zaman içinde değiştiğini ve semptomları iyileştirmek için ne yapılabileceğini anlamayı amaçlayan bir araştırma projesi. Bu uygulama, yorgunluk, ruh hali ve bilişsel değişiklikleri, uyku bozukluklarını ve egzersiz azalması verilerini takip etmek ve toplamak için iPhone üzerinde anketleri ve sensor verilerini kullanacak.

Stanford Tıp tarafından geliştirilen MyHealth Counts uygulaması, araştırmacıların katılımcının etkinliklerinin ve yaşam tarzının kalp ve damar hastalıklarıyla ne şekilde ilişkili olduğunu daha doğru değerlendirmesine yardımcı olmak için etkinlikleri ölçer ve risk faktörü ve anket bilgilerini kullanır. Bu ilişkileri daha geniş bir skalada inceleyerek, araştırmacılar kalbi nasıl daha sağlıklı tutabileceğimizi daha iyi anlayabilecekler.

Massachussets General Hastanesi, kişinin beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve ilaç kullanımı gibi hayatının farklı alanlarının kan şekeri seviyesini nasıl etkilediğini anlamak için GlucoSuccess uygulamasını geliştirdi. Bu uygulama katılımcıların besin seçimlerinin ve fiziksel aktivitelerinin en iyi glikoz seviyesiyle ne şekilde ilişkili olduğunu anlamasına yardımcı olurken aralarındaki ilişkileri net bir şekilde görerek sağlık durumlarında daha aktif rol almalarını sağlıyor.

Sage Bionerwoks ve Rochester Üniversitesi tarafından geliştirilen Parkinson mPower uygulaması, iPhone’daki sensörler sayesinde etkinlikleri kaydederek Parkinson’la yaşayan hastaların semptomlarını takip etmelerine yardımcı oluyor. İçinde, hafıza oyunları, parmağa dokunma, konuşma ve yürüme gibi aktiviteler yer alıyor. Telefonunuzdan alınan aktivite ve anket verileri, diğer katılımcılardan alınan verilerle birleştirilerek Parkinson araştırmalarını hiç olmadığı bir noktaya taşıyor ve bu hastalık üzerine dünyadaki en geniş ve kapsamlı araştırmayı oluşturuyor.

ResearchKit, araştırmacılara çerçevenin içindeki hafıza ve yürüyüş testi gibi belli etkinlik modüllerine katkıda bulunma ve bunu hastalık hakkında bildiklerimizi daha da geliştirmek için dünyadaki araştırma camiasıyla paylaşma fırsatı veren açık kaynaklı bir çerçeve olarak gelecek ay piyasaya sürülecek. Daha fazla bilgi için, www.apple.com/researchkit <http://www.apple.com/researchkit> adresini ziyaret edebilirsiniz.

kaynak:
 medimagazin.com.tr