Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva: Hekimler pratik tıp eğitimi içeriklerine ulaşmak istiyor - 29-09-2014


 Zeynep Oşar Siva, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmakta. Prof. Dr. Zeynep Siva ile hekimlerin interneti kullanım alışkanlıkları ve Dr-InClub hakkında söyleşi yaptık. 

 

Prof. Dr. Siva, hekimlerin dijitalleşen dünyada en çok canlı yayınlara ve tıp eğitimi alanındaki video içeriklere ilgi gösterdiğini dile getirdi.

 

İnternette en çok hangi sitelerde vakit geçiriyorsunuz?

Abone olduğum dergilerin sitelerini ziyaret ediyorum. Türk Diyabet Cemiyeti Sitesi, Türk Endokrinoloj Derneği Sitesi ve Dr-InClub gibi özel hazırlanmış siteler... Bir de çeşitli uluslararası derneklerin web siteleri.

 

Mesleki olarak hekimlerin dijital davranışlarına dair izlenimleriniz var mı?

Artık sıklıkla online eğitim toplantıları düzenleniyor, belli konularda verilmiş video konferansları takip ediliyor. Genellikle hekimler akıllarındaki sorunun cevabını içeren pratik tıp eğitimi videolarını tercih ediyor.

 

“Güncel literatürü Türkçe aktaran sitelere ihtiyacımız var”

Literatürü İngilizce okumak iyi bir şey ancak güncel literatürü Türkçe aktaran sitelere ihtiyacımız var. Derneklerin dışında bu alanda bağımsız platformlar olması önemli. Bu konuda Dr-InClub’da yapılan güncel tıp makalelerinin özet çevirilerini kıymetli bir içerik olarak görüyorum.

 

Dr-InClub’ın içinde en çok dikkatinizi çeken bölüm ya da bölümler hangileri oldu?

Sosyal bölüm dikkatimi çekti. Tabii tıp eğitimleri ve medikal eğitimler hiç kuşkusuz temel ilgi alanım. Ancak, çok ağır çalışıyoruz ve sürekli bir endişe ve stres halindeyiz. Bu nedenle sitede tıp dışı konulara ve güncel sanat olaylarına ilişkin haberlere erişimin olması gerçekten çok güzel.

 

Öte yandan yenilen tasarımda dikkatimi çeken 2 güzel şey var. Birincisi uzman olduğum alana özgü içerikler sunması, 2. ise video içeriklerinin uzmanlıklara göre kategorize edilmesi. Tüm bunlarla düşünüldüğünde Dr-InClub gerçekten hekimlerin aradıkları bilgiye kolayca ulaşabileceği bir çekim noktası.

 

‘Akıllı araçlar hekimlere büyük bir kolaylık sağlayabilir”

Hastanın hangi ilacı kullandığı konusunda Dr-InClub’ta, “Akıllı Araçlar”ın içinde, İNEYDİ uygulaması var. Doktorların bu uygulama sayesinde hastalarının adını hatırlayamadıkları ilaçları kolaylıkla bulabileceğini düşünüyorum. Çünkü hasta ilacını yanında getirmiyor veya ilacın ismini hatırlayamıyor. Bu da bizim tedavi aşamasında ilaç yazarken önem verdiğimiz bir bilgi.

Tabii bir de, Tıp Eğitimi içerikleri var. Bu videolar bizler için çok kıymetli. Bunu şuan olduğu gibi güncel tutabilen Dr-InClub’ı her zaman takip edebilirim.

 


Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva kimdir?

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tamamladı. Almanya, Düsseldorf Heinrich Heine Üniversitesi’nde Diabet ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nde diyabetik hasta eğitimi ve diabetik ayak ile ilgili çalışmalar yaptı. 1993 yılında International Diabetes Federation Mary Jane Mayes Scholar ödülünü kazandı. Halen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji, Metabolizma ve Diyabet Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmakta.

İstanbul Erkek Liseliler Derneği, Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği, European Association for the Study of Diabetes (EASD) Obezite Araştırma Derneği ve Türkiye Endokrinoloji Derneği üyesi. Türk Diyabet Cemiyeti genel sekreteri. Almanca ve İngilizce biliyor.
kaynak: www.medimagazin.com.tr