Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Sağlık, gelecek vaat ediyor - 23-07-2011



Türkiye, sağlık alanında yaptığı atılımla yeni hizmet alanlarının da popülaritesini artırdı. Önümüzdeki yıllarda da sağlık sektörünün etkinliği devam edecek. Sektörde başta hemşirelik olmak üzere sağlık alanında çalışan mesleklere ilgi de artacak. Bunun yanında çağrı merkezi, pilotaj, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, öğretmenlik ilgi görmeye devam ediyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1161117

ZEYNEP KAÇMAZ İSTANBUL

-Öğrenciler, LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından şimdi de tercihler için ter döküyor. Mezun olduktan sonra boşta kalmayacağı ve gelecek vaat eden meslekler kafa karıştırıyor. Uzmanlara göre önümüzdeki yıllarda parlamaya devam edecek sektörlerin başında sağlık geliyor. Sebebi ise ihtiyaç eksikliği. Sektördeki perfüzyon teknikerliği, elektronörofizyoloji, ergoterapi, otopsi yardımcılığı yeni açılmalarına rağmen üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulma imkânı en fazla olan programlar. Diğer sektörler ise hizmet ve enerji. Alternatif enerji kaynakları teknolojisi, posta ve çağrı merkezi hizmetleri günümüz şartlarında önemi giderek artan alanlar. Özellikle de çağrı merkezi hizmetleri bölümü. Bin 300 çağrı merkezinin bulunduğu ülkemizde bu alanda 45 bin kişi istihdam ediliyor. Sektör, 200 milyon TL'lik yatırımı önümüzdeki yıllarda 3–4 milyara çıkarmayı hedefliyor.

Elektronörofizyoloji: Santral sinir sistemi bozukluklarıyla seyreden hastalıkların bozukluklarını tespit etmekte yararlanılan nörofizyolojik yöntemleri kullanacak elemanlar yetiştiriliyor. Nöroloji, KBB, psikiyatri, çocuk, göğüs hastalıkları ve fizyoloji uzmanının gözetimi ve denetiminde resmi ya da özel hastane ve polikliniklerinin elektroensefalografi, uyarılma potansiyelleri ve uyku ünitelerinde çalışılabilir.

Otopsi yardımcılığı: Adli vakalarda, otopsi uygulayan doktorun denetimi altında otopsi yapılması, ölüm sonrası örneklerin alınması, örneklerin gönderilmesi işlemlerini yapan, adli patoloji laboratuvarlarında çalışan, adli raporları yazan yardımcı sağlık personelidir. Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu merkez veya taşra teşkilatı, adliye, Sağlık Bakanlığı, üniversitelerin adli tıp anabilim dallarında istihdam sağlanıyor.

Perfüzyon teknikleri: Kalp-akciğer pompası ve kalp, akciğer destek cihazlarının uygulanmasında kalp cerrahına ameliyathane şartlarında yardımcı olacak teknik elemanlar yetiştiriliyor. Perfüzyon teknikeri, kalp ameliyatlarında, kalp-akciğer makinesini kurup ameliyat süresince makine yardımı ile kan dolaşımının devamını sağlar; karaciğer nakli sırasında dolaşımı sağlayan makineyi, diyaliz makinesini kurar ve çalıştırır.

Ergoterapi: Anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır. Ev, okul, işyeri, fabrika, sağlık merkezi, huzurevi, rehabilitasyon merkezi, hastane ve adli kurumlarda çalışma imkanı bulabilir.

Sağlık sektöründeki alanların yanında pilotaj, çağrı merkezi, posta hizmetleri gibi alanlarda da iş imkanı bulmak mümkün.

Pilotaj: Sivil havacılık alanında ihtiyaç duyulan pilotlar yetiştiriliyor. Pilotaj eğitimi programını bitirenler Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlarda veya özel havacılık şirketlerinde görev alabilir.

Çağrı merkezi: Bir işletmede üretimden satışa kadar uzanan temel işletme sürecinin yöneticiliğini yapabilecek nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlıyor. Özel veya 155 emniyet ve 112 sağlık gibi kamu kuruluşlarında çalışılabilir.

İş makineleri operatörlüğü: Üretim ve hizmet sektörlerinde çalışacak tekniker düzeyinde ara insan gücü yetiştiriyor. Özel ve kamu kuruluşlarında iş imkânı bulunuyor.

Posta hizmetleri: YGS 5 puan türüyle tercih edilebilen bir alan. Bu bölüm sadece Erciyes, Ondokuz Mayıs ve Osmaniye Korkut Ata üniversitelerinde yer alıyor. Üniversiteler, 50 kişilik kontenjana sahip. Taban puan 116.346 iken tavan 357.522. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile anlaşan PTT, personellerini artık bu bölümden alacak.

Enerji kaynakları teknolojisi: Kamu ve özel sektörde alternatif enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği konularında görev alacak, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek insan gücü yetiştiriyor. Mezunlar, özel sektörde iş imkânı bulabildiği gibi elektrik işleri etüt idaresi bünyesinde de istihdam ediliyor.

 

180 bin hemşireye ihtiyaç var

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılı projeksiyonunda sektörde en fazla personel açığı hemşirelik bölümünde. Bu tarihe kadar 180 bin hemşireye ihtiyaç duyulacak. Medipol Üniversitesi Rektörü aynı zamanda eski Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın'a göre bu durumun en büyük sebebi değişen sağlık politikaları. Prof. Dr. Aydın, sosyal sağlık politikası ile her kesimden kişilere eşit sağlık hizmeti sağlandığını söylüyor. Hizmetin götürülmesiyle toplumda daha iyi hizmet alabilme talebinin de arttığını dile getiren Aydın, böylece bu sektörde özellikle de hemşirelik bölümünde ciddi ihtiyaçların doğduğunu belirtiyor.

Sağlık sektöründe 2023'e kadar toplamda 503 bin 720 ek personel ihtiyacı var. İlk sırada hemşirelik yer alırken, 60 bin 888 personel gereksinimiyle uzman hekimliği, 42 bin 981 uzman ihtiyacıyla aile hekimliği alıyor. Öte yandan günümüzün getirdiği sorunlar sebebiyle bazı alanlarda istihdam talebi de arttı. Yaşlı nüfusun çoğalması fizik tedavi ve rehabilitasyon, obezitenin yaygınlaşması ise beslenme ve diyetetik uzmanlığını gözde meslekler haline getirdi.

Medipol Sağlık Grubu olarak sektörde yeterli sayıda ve donanımda hemşire yetiştirilmesinin önemi üzerinde durduklarını söyleyen Prof. Dr. Sabahattin Aydın, bu vizyonla İstanbul Medipol Üniversitesi'nde bu yıl hemşirelik bölümüne kabul edilecek tüm adaylara yüzde 100 burs vereceklerini kaydetti.

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'de bu yıl ilk defa bünyesinde işitme ve denge bozuklukları alanında çalışacak sağlık elemanlarını (odyolog) yetiştirecek odyoloji bölümü eğitimi için 30 öğrenci alacak. Toplam 175 civarında odyolog bulunan ülkemizde, alanda oluşan hızlı gelişim, ilk mezunlar için akademik kariyer şansını da güçlendiriyor. Ülkemizde 1.439 resmi ve özel hastane var. Bu hastenelerin tümünde odyolog ihtiyacı bulunuyor. Sağlık Bakanlığı'nda ihdas edilmiş kadrolar olmasına rağmen, yeterli sayıda odyolog olmadığından mevcut kadrolara atama yapılamıyor