Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

TİKA'dan Makedonya'ya sağlık desteği - 23-12-2013


Cumartesi, 21 Aralık 2013

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yapılan Üsküp Çocuk Hastalıkları Kliniği Acil Merkezi törenle açıldı.

Üsküp Devlet Hastanesi Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Klinik Merkezi'ne bağlı olan Çocuk Hastalıkları Kliniği Acil Merkezi'nin açılış törenine, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve eşi Maya İvanova, Makedonya Sağlık Bakanı Nikola Todorov, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer ve diğer davetliler katıldı.

Makedonya Cumhurbaşkanı'nın eşi Maya İvanova, burada yaptığı konuşmada, çocuk hastalıkları kliniğinin özellikle de acil durumlarda büyük bir yardım sunacağını belirterek, kendi himayesinde yapılan projenin başarıyla sonuçlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

TİKA'nın desteği olmadan projenin bu kadar kısa sürede ve kaliteli bir şekilde hayata geçirilemeyeceğine dikkat çeken İvanova, TİKA'nın tüm masrafları karşılayarak dünya standartlarında bir çocuk kliniğine sahip olmalarında yardımlarının büyük olduğunu söyledi. İvanova, kliniğin 600 metrekare alanda 60 gün süre içerisinde yapıldığına dikkati çekti.

TİKA Başkan Yarımcısı Mehmet Süreyya Er de Türkiye'nin Makedonya'yı anayasal ismiyle tanıyan ilk ülke olması ve bugüne dek verdiği destekleri hatırlatarak, "Makedonya'yla sınırımız yok ama biz Makedonya'yı komşu ülke olarak kabul ediyor ve çok seviyoruz" dedi.

Balkanların özel öneme sahip olduuğnu, Makedonya'nın da Türkiye için ayrı bir önemi bulunduğunu belirten Er, "Bu çerçevede yaptığımız çalışmaların bir uzantısı olarak bugün yeni bir projenin açılışında bulunuyoruz. Cumhurbaşkanı makamlarınca davet edilen TİKA, kampanyaya katılmış ve projenin tamamını üstlenmiştir" diye konuştu.

Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Klinik Merkezi'nde tadilat çalışmaların da yapıldığına dikkat çeken Er, Üsküp'te hayata geçirilen projenin, Balkanlar'ın ilk çocuk hastalıkları kliniği acil mMerkezi olduğunu, çocuk kliniğinin son derece modern bir görünüme kavuştuğunu söyledi.

Konuşmaların ardından klinik, hizmete açıldı.