Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Yunan hekimler ‘4-5 saat çalışırız’ diyor - 19-12-2013


DENİZ GÜÇER, VATAN

Cuma, 13 Aralık 2013

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu torbadan çıkacak yeni düzenlemeyi açıkladı: “Doktora, hemşireye el kaldıran bilsin ki en az bir gece tutuklu kalacak. Caydırıcılığı buradan bekliyoruz.”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, halen 453 yabancı hekimin Türkiye’de çalıştığını belirterek, bunlardan 24’nün Yunanistan’dan geldiğini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, Yunan hekimlerin günde 4-5 saat çalışmak istediklerini belirterek, “Hekim kalitesi yüksek ama çalışma kültürü bize uymuyor” dedi.

Bakan Müzezzinoğlu VATAN’ın sorularını yanıtladı:

- Yunanlı hekimler gündem olmuştu. Türkiye’de çalışmaya başladılar mı?

Yunanistan’la iki sorunumuz var. Biri dil sorunuydu, çözdük. Burada çalışıyorsa Türkçe öğreniyor. İkincisi ise Yunanistan’ın hekim eğitim kalitesi yüksek, YÖK denkliğinde sorunumuz yok ama çalışma kültürleri bize uymuyor. Çünkü ‘4-5 saat çalışırız’ diyorlar. Biz de 4-5 saat çalışarak böyle bir sağlık hizmeti sunumu olur mu, bilmiyorum. Özel sektör planlayacak. Hekimlik mesleği 24 saatlik bir meslek. O nedenle değerli. Bir memur gibi düşünürsek mesleğimize en büyük kötülüğü yaparız.

- Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet meselesinde önemli adımlar atıldı. Yasal düzenlemeler etkili oluyor mu?

Hukuk sisteminde ideali bulmak çok mümkün değil. Ama son 1 yılda özellikle hakimlerimizin bu tür olaylarda kanuni cezaları en üst düzeyde uygulamalarından memnunum açıkçası. Bunu olağan bir olay gibi görmüyor ve cezayı üst sınırdan veriyorlar. Yeni kanunla şiddet uygulayana tutuklama geliyor. Üç gün, beş gün bunlar düzenlenecek. Bilsin ki ‘Ben doktora, hemşireye elimi kaldırdığım an en az bir gece tutuklu kalacağım’. Caydırıcılığını burada bekliyoruz. Cezaların ertelenmemesiyle ilgili de Adalet Bakanlığımızla görüşmelerimiz sürüyor.


- Yani şiddet uygulayanın cezası ertelenmeden uygulanacak?

Adalet Bakanlığı geniş bir çalışma yapıyor. Bizim Torbamızda bu var. Aslında toplumsal bilincin yükselmesi gerekiyor. O şiddet uyguladığın doktora en hayati durumda, çaresiz kaldığın anda ihtiyacın olabilir. Evladının, eşinin ihtiyacı olabilir. Hekime ve sağlık çalışanına kendi canımız gibi bakmamız lazım. Elbette o da insan. Hiç kusuru olmayacak, hata yapmayacak demek olmaz. Ama 24 saat çalışıyor, bayram yok, hafta sonu yok. Her zamlan sana hizmet etme gibi bir mesleği var. Yapanlara karşı da anında çevrenin toplumsal bir tavır koymasının doğru olacağını düşünüyorum. ‘Dur kardeşim yanlış yapıyorsun’ demeyi de toplumsal bilince yerleştirmemiz lazım.