Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Hemofili hastalarında korunma tedavisi önemli - 30-07-2013


Doç. Dr. Fahri Şahin, "Hemofili hastalarında eklem hasarı oluşmadan önlem almak için, haftada 2-3 gün düzenli faktör uygulaması yapılmalı" dedi

Hemofili, kanda pıhtılaşmayı sağlayan faktörün eksikliğinden kaynaklanan kalıtsal bir hastalık. Hastaların durup dururken eklemlerinde kanama olmasına neden olan bu hastalık, kanamanın yerine geçecek faktörün yapılmasıyla durdurulabiliyor. Bu yüzden kanama olduğunda fark edilip ilk saat içinde faktör uygulanması hayati önem taşıyor.Profilaksi yani korunma tedavilerinin kanaması olan homofili hastalarında çok önemli olduğunu belirten Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Fahri Şahin, “Bu hastalarda kanama dirsekte yüzde 25, dizde yüzde 44, ayak bileğinde yüzde 15 oranla görülüyor. Korunma tedavilerinin eklemlerde bir hasar oluşmadan uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Haftada 2-3 gün düzenli faktör uygulaması yapan hastaların konforunun daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bu tedavi çocukluk çağında dünya sağlık örgütü ve dünya hemofili derneği tarafından 'Altın standart' olarak kabul ediliyor. Yetişkinlerde de bu tedavi daha fazla benimsenmeye başlandı" dedi.

2 SAAT İÇİNDE FAKTÖR YAPILMALI

Ağır hemofili hastalarının önlem alınmadığı takdirde yılda 20’ye yakın kanamasının olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Şahin, “Korunma tedavileri bu kanamaların önüne geçmek için çok faydalı. Hasta kanaması olduğunda anında faktör yaparsa tek doz yeterli olabilir. Kanama olduktan sonra 2 saatten fazla sürede faktör yapılırsa, hastaya birkaç gün faktör verilmesi gerekir. Uzun tatiller ve seyahatlerde hastanın faktöre geç ulaşabileceği durumlarda kendi kendilerine veya yakınları tarafından faktörün uygulanması önemli. Hastaların damar içi faktör uygulamayı bilmesinin hayati önemi var” diye konuştu.

23 temmuz medimagazin