Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Hastaneler Otel Konforunda Hizmet Sunacak - 02-11-2012


Kaynak: focushaber.com

Yeni dönemde hastane bünyesinde "Otelcilik Hizmetleri ve Kalite Müdürlüğü" olacak. Otelde vatandaşlara ne hizmet veriliyorsa hastanelerde de aynı hizmetin verilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak. Bunun için daha önce kamu ve özel sektörde otelcilik alanında çalışmış tecrübeli kişilere görev verilecek. Yeni yapılanmada hastaneye tedavi için gelen vatandaşlara ev ortamı sunulacak. Koğuş sisteminden oda sistemine geçilerek, otel konforunda hizmet verilecek.

"Sağlıkta Dönüşüm Projesi" adı altına yürütülen çalışmayla yeni dönem 2 Kasım 2012'de başlıyor. Yeni sistemle 81 ilde oluşturulan Kamu Hastaneler Birliği (KHB) genel sekreterlikleri, bakanlığa bağlı hastaneleri tek çatı altında yönetecek. Hastanelerde İdari Mali İşler Müdürlüğü, Tıbbı Bakım Hizmetleri Müdürlüğü, Otelcilik Hizmetleri ve Kalite Müdürlüğü olacak.

Balıkesir KHB Genel Sekreteri Dr. Hasan Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye genelindeki 842 kamu hastanesini il bazında bölgelere ayırarak birleştirdiğini söyledi. Bu hastaneleri yönetecek 100 KHB genel sekreterinin atamalarına başlandığını aktardı. Süreç hakkında bilgi veren Yılmaz, söz konusu kanun hükmünde kararnamenin Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık bir yıl önce çıkarıldığını hatırlattı. Bu süre içinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun taşra teşkilatlanmasının yapıldığını bildiren Yılmaz, "Bütün illerde Sağlık ve Halk Sağlığı müdürlükleri, hizmetlerini güzel bir şekilde yapıyor. Bu arada KHB de kuruldu. Bunun taşra teşkilatlanması için bakanlığımız yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bu hafta içinde bütün illerde birliklerimiz kurulacak ve faaliyete başlanacak. Bakanlığımız, daha sonra yapılması gereken işleri bize tebliğ edecek." dedi.

Uygulamayla kurulan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun birinci basamak sağlık hizmetlerinin tamamını üstleneceği bilgisini veren Hasan Yılmaz, ana çocuk sağlığı, bulaşıcı hastalıklar, çevre sağlığı, verem savaş dispanserleri, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri gibi konuların Halk Sağlığı birimi tarafından yürütüleceğini vurguladı. Mevcut sağlık müdürlüklerinin ise raporlama, sağlıkta denetim ve sağlık turizmi gibi konularla ilgileneceğini belirten Yılmaz, "Daha önce bütün işlere Sağlık müdürlükleri bakıyordu. Yeni dönemde 112 hizmetleri hariç bütün hizmetler Halk Sağlığı müdürlükleri tarafından yürütülecek. 2 Kasım'dan sonra Sağlık müdürlüğünde 112 hizmetleri ve yatırımların ana planlaması kalacak. Hastane hizletleri ise tamamen KHB sekreterliği yönetiminde olacak. Sekreterliğe, ilin büyüklüğüne göre kadro verilecek. Nüfusa göre büyük illerde genel sekreterliğin altında üç başkan olacak. Bunlar Tıbbi Hizmetler, İdari ve Mali İşler Başkanlığı olacak. Hepsinin görevleri ayrı olacak. Bunların altında bakanlığın uygun gördüğü sayı kadar işin asıl yükünü çekecek uzmanlıklar bulunacak. İllerdeki bütün hastaneler, sekreterlik tarafından yönetilecek. Hastanelerin büyüklüğüne göre yöneticileri olacak." diye konuştu.

Yeni sistemin ihtiyaçtan doğduğuna işaret eden Dr. Yılmaz, yeni dönemde hastanelerin daha yakından takip edilerek tek elden yönetilmesi, insan kaynakları ve bütçenin iyi kullanılmasının sağlanacağını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın pek çok işi yaparken zorlandığına dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: "Artık sekreterin işi tamamen hastane olacak. Malzemelerin alımı ve büyük ihaleler tek elden yapacak. Prensibimiz, hem çalışanlara hem vatandaşa merhamet gösterip sürekli diyalog içinde olmak. Hastanelerde ciddi anlamda sosyal bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Bakanlığımız, uzun zamandır devam eden bir dönüşüm programı uyguluyordu. Bu anlamda hastanalerde ciddi değişiklikler oluştu. Kalite arttı, buna bağlı olarak vatandaşlarımızın da memnuniyeti yükseldi. Daha iyi hizmet vermek yeni bir ekip kuruyoruz."

Balıkesir'in toplam 2 bin 459 yatak kapasitesine sahip olduğunu belirten Genel Sekreter Yılmaz, bunlardan 930 tanesinin banyo ve tuvaletli oda olduğunu bildirdi. Bir yıl içinde Dursunbey, Bigadiç, Gönen ve Ayvalık ilçelerinde yeni hastaneler yapılacağını anlatan Yılmaz, bunların hizmete girmesiyle nitelikli oda sayısının da artacağını söyledi.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında vatandaşlara profesyonel hizmet verileceğine işaret eden Hasan Yılmaz, "Vatandaşlarımızı koğuş sisteminden kurtarıp daha rahat ortamlarda ağırlayacağız. Yeni yapılanma içinde Otelcilik Hizmetleri ve Kalite Müdürlüğü bulunuyor. Bu müdürlük bünyesinde otelcilik ve kalite alanında uzman kadroları istihdam edeceğiz. Vatandaşa evindeki hizmeti, otel konforunda vereceğiz. Hijyen, kalite ve konforlu odalarımızla vatandaşlarımıza hizmet vereceğiz. Sağlık alanında Avrupa'da bile olmayan hizmetleri vatandaşımıza sunduk ve bunu yükselterek sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.