Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

İlaç Krizi Büyüyor - 07-10-2012


LÖSEMİNİN tekrarlamasını önleyen ve alternatifi olmayan ’Purinethol’ adlı ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bedeli ödenecek ilaçlar kapsamına alınmaması ve fiyatının da 9 TL’ye düşmesi nedeniyle ithalatçı firma ithalattan vazgeçince lösemi hastaları çaresiz kaldı.

 
Üretimi Almanya’da gerçekleştirilen ve bir ithalatçı firma tarafından Türkiye’ye getirilen ilacın SGK tarafından bedeli ödenecek ilaçlar kapsamında değerlendirilmediği ve 9 TL’ye satıldığı belirlendi. Türkiye ithalatçısı firmanın, ilacın fiyatının düşmesi nedeniyle ithal etmekten vazgeçtiği ileri sürülürken, ilacın yurtdışında 60 ile 90 euro arasında satıldığı kaydedildi.

Türkiye’deki lösemi hastaları yaklaşık 4 aydır ilaca ulaşmakta güçlük çekerken, Türk Eczacıları Birliği’nin yurtdışı fiyatı üzerinden hastalara ilaç temin etmeye çalıştığı belirtildi. İlacın bulunamamasını fırsat bilen karaborsacıların ise fahiş fiyatlardan hasta ve hasta yakınlarına ilaç satmaya çalıştığı iddia edildi. 

İLAÇ KARABORSAYA DÜŞMÜŞ OLABİLİR

İlacın ithal edilmemesinin maddiyatla ilgili olabileceğini söyleyen Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, Türkiye’deki stoklarının tamamen tükenmesinin ardından ilacı kullanan hastaların mağduriyetinin artacağını aktardı. İlacın bulunamaması nedeniyle bu ilaçla yapılan tedavilerin yarım kalacağını ve hastaların olumsuz etkileneceğini dile getiren Kerem Zabun şöyle dedi:

"Türkiye’de birçok ilacın karaborsayla alındığına ilişkin duyumlarımız var. Yurtdışı fiyatı dikkate alındığında bu ilacın karaborsadaki fiyatı 3- 4 katına çıkabilir. Bu nedenle ne olursa olsun bakanlık ya da TEB vasıtasıyla bu işin bir an önce çözülüp vatandaşların güvenli yoldan bu ilaca ulaşmaları sağlanmalı." 

BİR AN ÖNCE SORUN ÇÖZÜLMELİ

İthalatçı firmanın başta ’tedavi protokollerine girsin’ diyerek ilacı düşük fiyattan Türkiye’ye getirmiş olabileceğini kaydeden Kerem Zabun, sağlık bakanlığı ile fiyat konusunda anlaşılamaması nedeniyle firmanın ilacı ithal etmekten vazgeçmiş olabileceğini vurguladı. Benzer etkiyi yapan ancak farklı etken maddelere sahip ilaçların varlığından bahseden Kerem Zabun şöyle konuştu:

"Ama hekim özellikle bunu tavsiye ediyorsa, yurtdışında var olduğu halde Türkiye’de kullanılmıyorsa bu büyük sıkıntı. Vatandaşlarımızın bu ilacı kullanmaya hakları olduğunu düşünüyorum. İlacı bulamayanlar Sağlık Bakanlığı’na müracaat edebilir. Biz bu ilacın gelip gelmeyeceğini yakından takip ediyoruz. Eğer bu ilacın gelmemesi fiyat kaynaklıysa çok yazık, prosedür kaynaklıysa bir an önce bu sorunun çözülmesi lazım." 

UZUN ZAMANDIR SIKINTI VAR


Lösemili Çocuklar Vakfı yetkilileri, Purinethol’un löseminin tekrarlanmasını önleyen büyük öneme sahip temel bir ilaç olduğunu, ilacın uzun zamandır temininde sıkıntı yaşandığını, ilacın bulunamaması nedeniyle hastaların tedavisinin ciddi boyutta etkilendiğini kaydetti.