Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Kanser ilacında karaborsa iddiası - 10-06-2012


Kaynak: Yeni Şafak

SGK'nın kanser tedavisinde kullanılan Bleomisin ilacının fiyatını indirmesiyle firmalar zarar ettikleri iddia ederek ilacı ithal etmeyi bıraktı. Bu nedenle hastaların karaborsacıların hedefi haline geldiği iddia edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) piyasa fiyatı 31.32 TL olan hastalığı tedavi edici Bleomisin (Bleocin)'inin fiyatını 17 TL'ye indirmesiyle firmalar, zarar ettikleri gerekçesiyle sözkonusu ilacı ithal etmekten vazgeçti. İthalatın durması üzerine piyasada ilaç kalmayınca karaborsacılar harekete geçti. Bavul ticaretiyle kaçak yollardan yurda sokulan Bleomisin'i şimdi hastalara 300 TL'den satılmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Eczacıları Birliği (TEB) 6. Bölge Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ilaç bulmakta güçlük çeken hastaların kendilerine müracaat etmesini istedi. Türkiye'de 175 bin kanser hastasının büyük bir kısmının kullanmak zorunda olduğu Bleomisin, ihtiyaçtan yararlanan karaborsacıların ekmeğine yağ sürdü. İlacın Türkiye'de olmadığı dedikodusunu yayan karaborsacıların, hastaların kendilerine yönlendirilmesi için bazı hekim ve eczacıları kullandığı, el altından piyasa değeri 31,32 TL olan Bleomisin'inin 300 TL'den satıldığı iddia edildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören İbrahim Çeliker (50), Bleomisin'i aile ekonomilerini sarsan fiyatla temin edebildiklerini söyledi. Yetkililerden yardım isteyen Çeliker, 'SGK'nın ilaç fiyatlarını indirmesi güzel. Ama fırsatçılara da fırsat verilmemeli. Sonuçta ne oldu, piyasada ilaç olmadığı için karaborsacılara gün doğdu. Mecbur kullanmak zorunda olduğum bir ilaç. Çaresiz bulup buruşturup temin ediyoruz. Ancak bu işe kalıcı çözüm bulunmalı' dedi.
 

SÖYLENTİ YALAN TEB'E BAŞVURUN

SGK Başkanı Fatih Acar karaborsacıların eline düşen ilaçla ilgili görüşme talebini reddetti. TEB 6. Bölge Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan ise normal piyasa değerindeki ilacın TEB'de bulunduğunu ve isteyen herkese ulaştırılabileceğini söyledi. İlacın bulunamaması gibi bir şeyin söz konusu olmadığının altını çizen Karacan, "TEB'nin her ilacı ithal etme izni olduğu için Bleomisin, bizim ithal ilaç birimimizde var. Reçete veya rapor fakslandığı zaman hiçbir bedel ödemeden adrese gönderebiliriz" dedi.