Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Bitkisel ilaçlar da eczanelerde satılacak - 26-04-2012


Kaynak: Zaman Gazetesi

Son zamanlarda televizyonlarda sıkça gösterilen bitkisel ürünlerin kontrolsüz bir biçimde satılması üzerine Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un bazı maddelerinde yapılacak düzenleme ile geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin sadece eczanelerden satılabilmesi için çalışma başlattı.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Eczacı Ahmet Özçavuşoğlu, bitkisel ürünlerin Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde eczacının kontrolünde halka ulaşmasını istediklerini söyledi. Özçavuşoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunu hakkında bilgiler verdi.

Türkiye'de 24 bin 500 eczane bulunduğunu ifade eden Özçavuşoğlu, Türkiye'de eczacı eksikliğine rağmen eczane enflasyonu yaşandığını belirtti. Hazırlanan kanun tasarısında modern eczane tanıtımını yaptıklarını kaydeden Özçavuşoğlu, kanunun TBMM'den geçmesi halinde 3 bin 500 kişiye bir eczane uygulamasına geçileceğinin altını çizdi.

Özçavuşoğlu, yeni kanunla birlikte televizyonlarda sıkça rastlanan bitkisel ürünlerle ilgili bir düzenlemeye de gidileceğini ifade ederek, bu tür ürünlerin eczanelerden satılmaya başlanacağını açıkladı. Özçavuşoğlu, "Kanun taslağında eczanelerde hangi ürün satılabilir hangi ürünler eczane dışında satılamaz bunun sınırlarını çizdik. Sağlık Bakanlığı'nın bizzat ruhsat ve izin verdiği ürünler sadece eczane satılır şekline tanımlama yaptık. Geleneksel bitkisel tıbbi ürünler dediğimiz, internet yoluyla, televizyon aracılığıyla bilinçsiz kullanıldığında halkın sağlını tehdit eden ürünlerin sadece eczanelerde satılması için madde konuldu. Kanun tasarısında eczacıların yanı sıra toplumun sağlığı ile ilgili kaygılar ön planda tutuldu." dedi.

 

ECZACILARA PUANLAMA GELİYOR

Ahmet Özçavuşoğlu, eczacılar için puanlama sistemini ürettiklerini söyledi. Eski eczacıların devir ve nakil haklarını kullandıktan sonra yeni kanun hükümlerine tabi olacaklarını belirten Özçavuşoğlu, eski eczacıların eczanesini devredip başka yerde eczane açması durumunda eczacı hizmet puanlarının yarıya düşeceğini ifade etti.

Özçavuşoğlu, "Eczacının hizmet puanı diye formül ürettik. Eczacılara puan verilecek. Eczacılar, devrettiklerinde puanları yarıya düşecek. Yarıya düşürülmesindeki amaç yüksek puana sahip eski eczacıların bu puanları sayesinde sürekli eczane açabilecek ve bu açtıkları eczaneleri yeni mezun genç meslektaşlarımıza yüksek değerden devredecek böylelikle etik dışı bir uygulamanın yolunun açılmasını engellemiş olduk. Eski eczacılar, bir devir ve bir de nakil hakkını kullandıktan sonra kanun hükümlerine tabi olacak. Melikgazi'de eczanesi olan bir eczacı, eczanesini Kocasinan ilçesine bir defalık nakil hakkını kullanmak suretiyle taşıyabilir. Aynı eczacı sonra tekrar eczanesini Melikgazi ilçesine taşımak isterse kanun hükmü gereği taşıyamayacak. Başka ilçelerde de eczane açamayacak. İlçelerde eczane açmak için eczacı hizmet puanı ve 3 bin 500 kişi sınırı olacak." şeklinde konuştu.

(CİHAN)