Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

Sağlık Bakanlığı açıklaması: Deli Dana Öldürdüğü Haberleri Basın Açıklaması - 11-02-2012


11.02.2012

Bugün medyamızda “Deli Dana öldürdü” başlığı ile yer alan haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur:

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 75 yaşındaki bir vatandaşımızın halk arasında deli dana olarak ifade edilen Creutzfeldt-Jakop hastalığından yaşamını yitirdiği iddia edilmektedir.

Hastanın tedavisini yapan doktoru “ vakanın deli dana olmadığını, birçok nörolojik sebeple ortaya çıkan ve yavaş ilerleyen bir ensefalit (beyin iltihabı) olduğunu ifade etmektedir.

Halk arasında Deli dana diye adlandırılan hastalık variant Creuttzfeldt-Jakop (vCJD) 20 yas civarındaki genç erişkinlerde görülmektedir. 65 yas üzeri dönemde görülen Creutzfelth Jakop tablosu beyin dokusunun harabiyetidir ve deli dana hastalığı ile ilgisi bulunmamaktadır.

Deli dana hastalığının sebebi beyin dokusuna yerleşen ve prion diye adlandırılan maddeye karsı gelişen reaksiyon sonrası beyinde süngerimsi boşlukların oluşması ve bu reaksiyonun olduğu bölgeye göre gelişen motor-mental yeti kaybıdır.

Ülkemizde hastalığın bildirimi zorunludur ancak bugüne kadar herhangi bir vakaya rastlanmamıştır.

Habere konu hastamız Creutzfelth Jakop Hastalığı'ndan hayatını kaybetmiş olup hastalığın deli dana ile ilgisi bulunmamaktadır.

Bilgilerinize saygı ile sunulur