Güncel Haberler Hematoloji Uzmanlık Derneği

TÜRK CUMHURİYETLERİNDE - 08-01-2012


Kaynak: Esra Öz

Türkiye, kemik iliği naklinde ve hekimlerin eğitiminde Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan gibi Orta Asya ülkelerinde lider konumda bulunuyor. Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer: “Türk hekimleri, her türlü bilgi ve tecrübeye sahip. Sadece Azerbaycan’dan Türkiye’ye yılda ortalama 60 hasta geliyor” dedi.

Türkiye, Hematoloji Uzmanlık Derneği’nin desteğiyle kemik iliği naklinde ve hekimlerin eğitiminde Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan gibi Orta Asya ülkeleri arasında lider konumda yer alıyor. Bir yılda sadece Azerbaycan'dan Türkiye'ye kemik iliği nakli için yaklaşık 60 hasta geliyor. Bu ülkelerde kurulan kemik iliği nakil merkezleri Türkiye'den alınan destekle açılırken, merkezlerde görev yapacak olan hekimler de Türkiye'de eğitim alıyor.



“Azerbaycan’a Türk Destekli Onkoloji Hastanesi Kuruluyor”

Hematoloji Uzmanlık Derneği tarafından Antalya'da düzenlenen Avrasya Kök Hücre ve Aferez Toplantısı'nda Dernek Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e şunları söyledi: “Deneysel kök hücre çalışmaları Türkiye'de kötü durumda değil. Biz, ortalardayız, ama kötü değiliz. Kemik iliği naklinde Türk hekimlerinin her türlü bilgi ve tecrübesi var. Azerbaycan'daki merkezin başında ben bulunuyorum, şimdi Onkoloji hastanesi de kurulacak. Bunların hepsinde Türk hekimler görev yaptı. Sadece Azerbaycan'dan Türkiye'ye yılda ortalama 60 hasta geliyor.”

“Azerbaycan’daki Hekimleri Türk Doktorlar Yetiştiriyor”

Azerbaycan Milli Onkoloji Merkezi Hematoloji Bölüm Başkanı ve Direktör Yardımcısı Doç. Dr. Ogtay Ferrcoz, merkezinden her yıl Türkiye'ye yılda 15 hastanın, ülke genelinde ise yaklaşık 60 hastanın nakil için geldiğini belirtti. Ferrcoz, Azerbaycan'da kemik iliği naklinin yapılmadığını, nakil için hastaların başka ülkelere gittiğini söyledi. Ferrcoz, “Kemik nakillerinin Türkiye'de hem kaliteli hem de maliyeti diğer ülkelere oranla daha uygun. Türk hekimlerine güveniyoruz, çünkü kardeşiz. Bu konuda hekimlerimizi de Türk doktorlar yetiştiriyor. Avrupa'da bir hasta için kemik iliği naklinin maliyeti 100-250 bin dolar arasında iken bu rakam Türkiye'de 35-150 bin dolar arasında değişiyor” dedi.

“Kırgizistan-Türkiye Tranplantasyon Merkezi”
Kırgızistan Hematoloji Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Abdulhalim Raim Janovich ise şunları söyledi: “Kırgızistan’da 3 yıl içinde iki kemik iliği nakli gerçekleştirdi. Nakillerin yapıldığı merkez “Kırgizistan-Türkiye Tranplantasyon Merkezi” olarak isimlendiriliyor. Merkezdeki 7'si hekim, 3'ü hemşire olan sağlık personeli Türkiye'de eğitim aldı ve nakil yapılırken de Prof. Dr. Dinçer ve ekibi uygulama sürecinde yanımızda bulundu.”

Türkiye'ye proje teklifinde bulunmak üzere geldiklerini ve tam destek beklediklerini söyleyen Janovich, “Destek olunması halinde seneye alojenik (başka vericiden kemik iliği nakli) uygulamasına başlayacağız. Şimdilik 5 tane otolog transplantasyon yapabilecek sarf malzemelerin hepsi mevcut. Bunlar için Türkiye'den yardım almayabiliriz. İmünotik uyuşmanın belirlenmesi ve genetik incelemelerin yapılabilmesine olanak sağlayan iki özel cihaz temin edilmesi için Türkiye'den destek bekliyoruz” diye konuştu.

“Merkezimizdeki Yaklaşık 100 Bin Dolar Tutarındaki Teknik Donanımı TİKA Karşılandı”
Özbekistan Hematoloji ve Transfüzyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Bachramov Saidjalol Machmudovich, “Kemik iliği nakil merkezimizi yeni açtık. Merkezdeki yaklaşık 100 bin dolar tutarındaki teknik donanımın TİKA tarafından karşılandığını, bundan dolayı Türkiye'ye büyük minnet duyduklarını ifade eden Machmudovich, merkezlerindeki hekimlerin Türkiye'de eğitim aldıklarını belirtti. Henüz, ülkelerinde herhangi bir kemik iliği nakli yapmadıklarını, ancak planlandığını dile getiren Machmudovich, ''Bu yıl, ilk kez kemik iliği nakli yapılacak” dedi.

“Türkiye ile Dostuz”

Machmudovich, ilk kemik iliği naklinin Türk ve Özbekistanlı hekimler tarafından birlikte yapılacağını anlatarak, nakil için Türkiye'ye 20 yaşında bir hasta gönderileceğini söyledi. Bugüne kadar hastaların başka ülkelere giderek nakil yaptırdığını ifade eden Machmudovich, “Türkiye ile dostuz, birbirimiz daha iyi biliyoruz. Böylesi bir müdahalede güven esastır. Bizim de Türk hekimlere güvenimiz sonsuz” şeklinde konuştu.